Flaczki z boczniaków.

Published by Znowu Szczęśliwa on

Odkąd moje dzieci nie jedzą mięsa, sama przygotowuję więcej wegetariańskich dań, a flaczki z boczniaków to świetny pomysł również dla miłośników dań z grzybami i warzywami.

Takie flaczki mają dużo mniej kalorii niż tradycyjne, więc jeśli chcesz cieszyć się piękna sylwetką, a lubisz jeść, to będzie to doskonała alternatywa dla Ciebie.

Jak dla mnie to rewelacyjne rozwiązanie, bo nie cierpię godzinami stać w kuchni.
Wole ten czas przeznaczyć dla siebie lub dla tych, których kocham.

Flaczki z boczniaków

Czas przygotowania: do godziny

Składniki na 4 – 6 porcji:
500g boczniaków
2 pietruszki
2 marchewki
¼ dużego selera
½ pora
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
¼ łyżeczki gałki
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki lubczyku
1 przyprawa do flaków
2 litry wody
sól i czarny pieprz oraz chili do smaku kilka łyżek oleju u mnie olej kokosowy

Przygotowanie:

Boczniaki starannie umyłam, pokroiłam w paseczki.
Marchewke i selera obrałam i pokroiłam w drobne paseczki.
Pora przekroiłam na pół i drobno posiekałam.
Pietruszkę zostawiłam całą, tylko obraną.

Na dnie dużego garnka rozgrzałam olej, dodałam pokrojonego pora, posypałam solą i chili. Chwilę mieszałam aż por fajnie się zeszkli. Następnie dodałam marchewkę i selera pokrojonego w paseczki oraz boczniaki pokrojone. Poddusiłam chwilę razem. Dolałam wody i wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim dusiłam przez 15 minut na niedużym ogniu.

Kiedy warzywa już były gotowe, wsypałam pozostałe przyprawy oraz uzupełniłam wodę (w razie potrzeby z łyżeczką soli. ) Gotowałam pod przykryciem kolejne 15 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiłam do smaku solą i czarnym pieprzem, można dodać chili, jeśli lubisz pikantne potrawy 🙂

Świetnie smakuje z zielona pietruszką.

Categories: przepisy

0 0 vote
Ocena artykułu
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x