Zdrowy batonik a la Twix

Published by Znowu Szczęśliwa on

Nigdy nie mogłam oprzeć się batonom Twix, więc poszukałam alternatywy, tak, żeby było pysznie i zdrowo. Przepis sprawdził się doskonale, połaskotał moje zmysły smaku, zresztą nie tyko moje, bo z apetytem zajadła się nimi moja wnuczka i syn. Wiem, że najłatwiej jest iść do sklepu i wrzucić do koszyka gotowe batony. Oczywiscie nikogo nie krytykuję, gdy tak zrobi, czasem sama łapię się na tym, ale o ile więcej mam przyjemności kiedy serwuje moim bliskim i sobie zdrowszą wersję tych smakołyków.

 

Składniki na ciasto:

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 g drożdży
  • 1,5 szklanki mąki ( ja dałam szklankę męki z orzeszków arachidowych i 1/2 szklanki męki żytniej)
  • 25g masła

Składniki na krem:

  • 40g ksylitolu lub erytrytolu
  • 100g daktyli
  • 60g masła orzechowego
  • 30g miodu
  • gorzka czekolada.

 

Sposób wykonania: Drożdze, jogurt i cukier rozrobiłam w miseczce następnie dodałam mąkę, ksylitol, masło i wyrobiłam ciasto. Wstawiłam do lodówki na 30 min. Daktyle zalałam wrzątkiem, po 10 min dokładnie odsączyłam i zmiksowałam na gładką masę z masłem orzechowym i miodem. Schłodzone ciasto i rozwałkowałam na długi prostokąt. Włożyłam go do długiej blaszki, którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto piekłam przez 15 min w temperaturze 180 stopni Cecjusza. Wystudziłam ciasto i wyłożyłam na niego zblendowany krem. Pokroiłam w paski i obtoczyłam w rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekoladzie. Posypałam batony płatkami migdałowymi

Categories: przepisy

0 0 vote
Ocena artykułu
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x